Ana Sayfa Twitter Linkedin Instagram  

Mutlu sonlar hep hikâyelerde mi kalacak?

Bu yazı 12.2.2019 tarihinde edebiyathaber.net sitesinde yayımlanmıştır. 

http://kitapeki.com/mutlu-sonlar-hep-hikayelerde-mi-kalacak/

 

Mutlu sonlar hep hikâyelerde mi kalacak?

Toplumsal olayların edebiyata etkisi tartışılmaz. Evrensel temalara sahip kucaklayıcı bir çocuk edebiyatı ise kesinlikle güven verici.

Ötekileştirme, sığınmacılık, mültecilik kavramları siyasi kutuplaşmaların sonucu olarak karşımıza çıksa da asıl konumuz insanlar ve hatta tüm canlılar. Yaşam hakkı elinden alınmış olanlar. İşte bu noktada edebiyat iyi geliyor. İyi ki iyi edebiyat var dedirtiyor.

Öteki Aslanlar kitabı bu bağlamda yazılmış müthiş bir resimli kitap. Gökçe Gökçeer yazmış, Hüseyin Sönmezay resimlemiş ve çok güzel kitaplar kazandıran genç yayınevi Masalperest yayımlamış. Önemli temalara dikkat çeken Öteki Aslanlar’ın hikâyesi ormanda çıkan büyük bir yangın ile başlar. Anne aslan ve yavruları, tüm hayvanlar gibi yıllardır yaşadıkları ormanı istemeseler de terk etmek zorunda kalır. Bir bilinmezliğe doğru yola çıkan anne aslan ve yavruları zorlu bir yolculuk sonunda uzaktaki başka bir ormana varır. Sonunda güvenli bir yere geldiklerini düşünürlerken, bu ormanın kralı kibirli kırmızı yeleli aslan, onları hiç de misafirperver karşılamaz. Hatta mavi tüylü oldukları için onları sevmediğini, kesinlikle bu ormanda kalamayacaklarını ve diğer orman halkının da aynı fikirde olduğunu söyler. Evini terk etmek zorunda kalan mavi tüylü anne aslan ve yavruları bu durum karşısında şaşkın ve üzgündür. Ancak orman halkı kibirli kırmızı yeleli aslanla aynı fikirde midir?

Yaşanan toplumsal olayların edebiyatla dile gelmesi, kendi içinde çözüm araması umut vadediyor. Öteki Aslanlar da umut vadeden eserlerden biri. Sevgi ve hoşgörünün aslında nasıl da kilitleri açtığını gözler önüne seriyor. Farklılıkların kabul gördüğü, ayrımcılığın değil birlikte yaşamanın mutlu edeceği, insan haklarına saygılı, barışçıl bir çocuk edebiyatı. Tek istediğimiz bir arada mutlu yaşamak.

Hele ki zorunlu göç yaşamış çocukların ya da bu şekilde aramıza karışan çocuklarla birlikte yaşayan, okuyan çocukların böyle kitaplar okuması çözümün ilk aşaması olabilir. Yaşananlar çok uzağımızda değil. Devlet okullarında birçok sığınmacı çocuk, çocuklarımızla birlikte büyüyor. Sokaklarda, yaşama tutunmaya çalışan aileleri görüyoruz. Doğru ve barışçıl bakış açısını yansıtan Öteki Aslanlar gibi iyi edebi örnekler birlikte nasıl mutlu yaşanır, farkına varmamızı sağlıyor.

Mutlu sonlar hep hikâyelerde mi kalacak? Belki de bir gün dil, din, ırk ayrımı olmadan birlikte mutlu olmanın bir yolunu buluruz.

UA-135562281-1